Material i padelrack

Material i padelrack

Ett padelrack består av en ram, en inre kärna och ett yttre lager. Materialet i ett padelrack bestämmer rackets hårdhet. Generellt gäller att ju hårdare material ett padelracket består av desto mer fart får bollen när du slår hårt. Spelar du med ett mjukare racket har det ofta större sweet spot men ger även mer fart på bollen vid lösa slag.

Padelrackets ram

Padelrackets ram

Nästan alla padelracks ramar består idag av kolfiber eller en kombination av kolfiber och glasfiber. Några få rack har bara glasfiber i ramen. Riktigt exklusiva racketar har även spår av grafen i ramen. Detta mest för att kunna skriva grafen på märket.

Materialet i ramen är mindre viktigt än vad man först tror så låt dig inte styras av detta i valet av ett nytt padelrack.

Yttrelager

Det yttre lagret i ett padelrack består antingen av Glasfiber, Kolfiber eller Grafen. Glasfiber, som är det billigaste materialet, är lite mjukare och håller inte lika bra som kolfiber. Ofta använder sig tillverkarna av en av blandning av kol- och glasfiber.

Två padelrack med ett ytterlager av kolfiber kan skilja sig mycket åt eftersom mängden kolfiber kan variera mer än 10 gånger mellan olika kolfiberracket.

GlasfiberKolfiberGrafen
FlexibilitetHögLågLägst
HållbarhetBraHögreHögst
ElasticitetHögLägreMycket hög
StötdämpningHögLägreLägst
StyrkaUtmärktHögstHelt EXTREM
SkaderiskLågLägreLägst
ViktLågLägreLägst
PrisBilligtDyrareDyrast
Alternativa namnFiberglas GrafitGraphene

Inre kärnan

Den inre kärnan i ett padelrack kan bestå av många olika material och ofta kombineras material i en sandwichstruktur. Gemensamt är dock att de flesta består av ett mjukare elastiskt skum. Detta skum är oftast ett EVA-skum som betyder EtylenVinylAcetat eller på engelska ethylene vinyl acetate.

Det finns dock flera olika typer EVA skum som kan vara hårdare, likt gummi eller mjukare liknande en skummadrass. Att ett material kan uppföra sig på olika sätt beror på hur det är tillverkat, t.ex. hur stora och hur tätt luftbubblorna sitter i materialet. Från början kallades det EVA Rubber eftersom det var kompakt, hårt och elestiskt. Med alternativa tillverkningstekniker så har EVA blivit lite mjukare och kan även benämnas EVA Foam.

Ibland används GUM Foam, polyeten, som ersättningsmaterial eller tillsammans med EVA Rubber. Skillnaden mellan dessa material kan ses i figuren nedan.

EVA RubberGUM Foam
UtseendeHelt slättSmå bubblor
BollkänslaHög PrecisionBra känsla
TålighetHögLägre
HårdhetHårdareMjukare
StötdämpningLägreHög
SlaghastighetHögreLägre
SkaderiskHögreLägre
Densitet100 kg/m³70 kg/m³

Vilken inre kärna är bäst?

Padelrackets uppbyggnad

Det går inte att utifrån namnet på padelrackets kärnan få en känsla av hur racket känns att spela med. Tillverkarna av padelrack experimenterar mycket med olika material, framförallt i padelrackets kärna.

Ibland kan exakt samma kärnmaterial kallas för två olika saker av två olika tillverkare. Dom flesta nybörjarna och motionärerna märker faktiskt inte så stor skillnad på kärnmaterialet.

Vanliga benämningar på den inre kärnan i padelrack när den är av EVA-gummi är:

EVA Diamond Touch
EVA High Memory
EVA Hypersoft Foam
EVA Power Foam
EVA Soft Core 2
EVA Soft Performance
EVA Super Soft
EVA Ultra Soft
MultiEVA
Pro EVA
Soft EVA
Svart EVA
Vit EVA

Ytan på ett padelrack

Ytan på padelracket kan vara slät, finkorning eller ruggad. Vissa spelare märker ingen skillnad på sitt spel oavsett vilken yta de har. Andra, oftast mer erfarna, padelspelare föredrar en ruggad yta eftersom då ges större möjlighet till skruvade bollar och framförallt stoppbollar.


Hitta ett bra padelracket hos

Tips på flera bra padelrack

Här finns några av de bästa och mest prisvärda padelracken på marknaden.


Padelrackens egenskaper

Padelrack konstrueras på olika sätt för att uppnå varierande egenskaper. Här kan du läsa mer om de olika typerna av padelrack.


Tillverkare av padelrack

Här hittar du de bästa tillverkarna av padelrack

Allt snabbt om Padelrack

Här finns massor med information om padelrack men också en del kul och lustigt rörande padeltennis.


Meny - Padelrack
Till förstasidan på www.padelrack.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
PadelbanorFormenTesterBästa racket